Biljka koja liječi dijabetes i rak! Zasadite je odmah

Goji biljka je vrlo često primjenjiva u ljudskom životu a njena ljekovita svojstva su izvanredna!

Ova biljka dostigne rast i do tri metra, cvijeta cijelo ljeto, a tek u jesen daje plodove, za koje mnogi iskusni vrtlari savjetuju da se ne beru rukama već da se tresu sa drveta.

Pošto je prebogata antioksidansima, goja se koristi u ojačanju mišića i kostiju, poboljšava rad srca, jetre i bubrega. Najbolje je da se uzima oralno kao dodaci glavnim jelima, a pogotovo se odosušenih plodova prave čajevi i sokovi. Tako djelotvorni napici smanjuju znojenje i krvarenje iz nosa. Ukusom podseća na grožđice.

Goji bobice

Goji bobice tradicionalno potječu iz Kine, a zbog velikog broja blagotvornih utjecaja na ljudsko zdravlje smatraju se supervoćem. U liječenju su se tradicionalno koristile u kineskoj, tibetanskoj i indijskoj medicini, ali najnovija znanstvena istraživanja potvrđuju njihovu ljekovitost. Goji bobice smatraju se voćem s najviše antioksidativnih svojstava te su također izvor karotenoida i željeza.

Morfološke osobine goji bobica

Goji (Lycium barbarum ili Lycium chinense) je drvenasta biljka iz porodice Solanaceae (pomoćnice). Plod je crvenkasta jajasta bobica do 2 cm dužine. Sadrži 20-40 sitnih sjemenki. Bobice se mogu konzumirati sirove ili sušene kada okusom podsjećaju na grožđice. Može se očekivati da će grm dosegnuti do 2 metra visine.

Agroekološki uvjeti uzgoja goji bobica

Temperatura

Za uzgoj goji bobica pogodni su osunčani tereni. Idealna mjesta za sadnju imaju dovoljan pristup sunčevom svjetlu tijekom cijelog dana.

Voda

Tijekom ljetnih mjeseci goji bobice imaju veće zahtjeve prema vodi pa prilikom uzgoja o tome treba voditi računa. Osobito je važno redovno zalijevati mlade biljke. Zalijevati je potrebno ujutro i uvečer, ovisno o vlazi u tlu.

Tlo

Optimalno je tlo za uzgoj ono koje sadržava od pH 6,5 pa na više. Prirodno stanište na kojem rastu goji bobice je alkalno tlo sa sadržajem pH od 8,2 do 8,6. Preporučana tla za uzgoj su hranjiva i ocjeđena tla.

Tehnologija uzgoja goji bobica

Sadnja se može vršiti tijekom cijele godine, od travnja do kasne jeseni. Ukoliko se sadnice sade tijekom ljeta, važno je obratiti pažnju na redovno zalijevanje.

Goji bobice sade se u jame veličine 40 x 40 x 40, na razmaku od oko 1.5 m. Najprije se na dno jame stavlja gnojivo, a zatim slijedi sloj zemlje, nakon čega jama ostane dubine 15 – 20 cm. Ispod sadnice stavlja se supstrat. Nakon sadnje, sadnica se dobro pokrije zemljom te zalije vodom. Preporuka je mlade biljke povezati uz naslon (štap) kako bi joj se pružio oslonac.

Na ovim geografsko – klimatskim prostorima, goji još uvijek ne napadaju prirodni štetnici pa je pogodan za ekološki uzgoj. Treba imati na umu da postoji opasnost od napada voluharica i zečeva pa se preporuča postaviti ogradu. Kako bi se postigli optimalni uvjeti proizvodnje, grm goji bobica potrebno je pravilno obrezivati. Najčešći su tipovi reza: kišobran, cilindrični model i model s tri razine.

Berba i prinos goji bobica

Prvi se prinos može očekivati u drugoj ili tećoj godini, ovisno o starosti sadnice, a kada dođe u puni prinos, može donijeti oko 5 kg ploda. Berbu je važno obaviti prije mraza, a zbog osjetljivosti ploda, berba se goji bobica najčešće obavlja ručno. Prvi rod je krajem ljeta, a sve do prvih mrazeva, biljka će iznova davati rod.

Uporaba

Goji bobice upotrebljavaju se u svježem stanju, ali moguće ih je i sušiti sušenjem na izravnom suncu ili mehaničkom dehidracijom. Pravilno skladištene, bobice se mogu skladištiti do godinu dana. Pogodne su za pripravu čajeva, sokova i likera.

Goji bobice – zašto su dobre za zdravlje?

su plod grmolike biljke Lycium barbarum koja potječe iz tibetanskih predjela gdje je smatraju svetom biljkom i konzumiraju već više od tri tisuće godina.

Okus im je blago slatkast, a oblikom i teksturom podsjećaju na grožđice. Beru se nježnim tresenjem grma, nakon čega se najčešće suše i pripremaju za konzumaciju.

U nastavku članka se informirajte o zdravstvenim i nutritivnim svojstvima goji bobica.

Uzgoj goji bobica
Goji bobice su plodovi grmolike biljke Lycium barbarum koja tradicionalno potječe iz Kine gdje se koristi tisućama godina. To je mala crvena bobica koja sadrži sitne sjemenke.

Rast plodova se može očekivati nakon dvije ili tri godine uzgoja, a jedan grm može dati prinos od 5 kilograma po berbi, ističu stručnjaci s agronomskog portala Agroklub.

Grmolika biljka čiji su plodovi goji bobice voli sunčane periode i redovno zalijevanje, a plodove obično daje nakon ljeta pa do ranih hladnijih razdoblja.

Goji bobice plodoviFoto: Photostock Secrets
Goji bobice – nutritivne vrijednosti
28 grama goji bobica (1 porcija) sadrži:

98 kalorija,
21.6 g ugljikohidrata, od čega 3.6 g dijetalnih vlakana i 12.8 g šećera,
291 mg masti,
4 g proteina,
vitamine A, C i riboflavin,
željezo, cink, bakar.
Goji bobice su izvor svih esencijalnih aminokiselina te su iznenađujuće dobar izvor proteina za tako mali plod.

Osim navedenih sastojaka, goji bobice su bogate antioksidansima, osobito karotenoidima, među kojima se izdvajaju beta – karoten i zeaksantin.

Zeaksantin ima važnu ulogu u zaštiti retine oka i smanjenju rizika od razvoja makularne degeneracije povezane sa starošću, glavnog uzročnika gubitka vida i sljepoće kod osoba starijih od 65 godina.

Istraživanje iz 2018. godine, objavljeno u znanstvenom časopisu Molecular Medicine Reports, dokazuje da je suplementacija goji bobicama u prehrani laboratorijskih štakora pomogla kod sindroma suhog oka, povećavajući volumen suza i obnavljajući oštećene stanice oka.

Goji bobice – zdravstvene prednosti
U tradicionalnoj kineskoj medicini imaju dugu tradiciju korištenja u:

zaštiti jetre,
poboljšanju cirkulacije i vida,
jačanju imuniteta,
povećanju plodnosti.
Nutricionistica Natalie Butler, za medicinski portal Medical News Today, navodi znanstveno potvrđene zdravstvene prednosti goji bobica:

zaštita vida i očiju,
jačanje imuniteta,
zaštita od raka,
zaštita od oštećenja jetre,
stabilizacija koncentracije glukoze u krvi,
zaštita od oštećenja kože od UV zračenja.
Iako konzumacija goji bobica neće direktno doprinijeti učinkovitijem mršavljenju, goji bobice sadrže veću količinu dijetalnih vlakana koja potiču rad mišića crijeva i poboljšavaju probavu. Također su dobar izbor za lagani međuobrok.

Tradicionalno se goji bobice koriste u svrhu poboljšanja plodnosti već tisućama godina, a postoje neka istraživanja koja dokazuju njihovu ulogu u rastu koncentracije testosterona i mobilnosti spermija kod muških štakora.

Međutim, ne može se sa sigurnošću reći da je to točno kod ljudi jer nije provedeno dovoljno takvih istraživanja.

Goji bobiceFoto: Photostock Secrets
Goji bobice – cijena
Na našem su tržištu dostupne suhe goji bobice, a načini njihove konzumacije su brojni. Osim što su izvrsne kad se jedu same, kao odlična i korisna zamjena za brojne grickalice, mogu se konzumirati:

kao dodatak žitnim pahuljicama s mlijekom ili jogurtom,
kao dodatak juhama ili čajevima,
samljevene u ukusan napitak,
u kombinaciji s drugim bobicama i orašastim plodovima.
Goji bobice se mogu kupiti u trgovinama zdrave prehrane, a paket od 800 grama obično ima cijenu od 79 kuna.

Goji bobice – nuspojave
Goji bobice su sigurne za upotrebu u normalnim količinama, a dodaci prehrani na bazi goji bobica se obično koriste do tri mjeseca.

Četvrtina šalice goji bobica sadrži 340 % od preporučene dnevne doze unosa vitamina A. Preveliki unos vitamina A kroz neko vrijeme može uzrokovati hipervitaminozu A što je toksično za ljudsko tijelo, upozoravaju stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline.

Pojedine osobe mogu biti alergične na biljku koja daje goji bobice pa tako i na njih.

Bitno je napomenuti da se osobama koje uzimaju lijekove povezane s dijabetesom, regulacijom krvnog tlaka ili zgrušavanjem krvi preporučuje da se prije konzumacija goji bobica savjetuju sa svojim liječnikom.

Uzgoj Goji bobica

Goji (Lycium barbarum ili Lycium chinense) je drvenasta biljka iz porodice Solanaceae (krumpirovka ili pomoćnica). U ovu porodicu pripadaju krumpir, rajčica i patlidžan, a glavno im je obilježje sadržaj otrovnog alkaloida solanina koji se uklanja guljenjem ili termičkom obradom. Vrsta potječe iz jugoistočne Azije, a Kina je najveći svjetski proizvođač goji bobica. Ova grmolika kultura naraste od 1 do 3m visine. Plod je crvenkasta jajasta bobica do 2cm dužine. Sadrži 20-40 sitnih sjemenki. Bobice se mogu konzumirati sirove ili sušene kada okusom podsjećaju na grožđice.

Najpopularnije su zbog svojih antioksidativnih svojstava. Oksidativni procesi vežu se uz proces starenja, odumiranja tkiva, kompromitiranosti imunološkog sustava te nastanku karcinoma. Goji plodovi su idealni za ovu svrhu; potrebno ih je dnevno unijeti svega 10-30 grama kako bi se postigao željeni učinak. Također, goji plodovi su bogat izvor karotenoida i željeza (11 mg željeza/100 g ploda).

Znanost

  • U nekoliko istraživanja, goji bobice su djelovale na očuvanje DNA od oštećenja. Svi koji se brinu zbog utjecaja starenja na tijelo i zdravlje, trebali bi voditi računa o tome. Iako je proces starenja višeslojan, jedan način da se borite protiv njega je umanjiti pojavu DNA oštećenja.
  • Druga studija je pokazala da polisaharidi iz goji bobica štite stanice testisa od djelovanja slobodnih radikala.
  • Također, goji bobice mogu zaštititi mozak od Alzheimerove bolesti na način da čuvaju neurone od djelovanja proteina amiloida.
  • Godine 1988. Državni znanstveni savjet u Kini je izdao priopćenje da konzumacija malo manje od 50g goji bobica može povećati količinu bijelih krvnih stanica. Količina antitijela imunoglobulina A se također povećala za 75%. Zaključno, dvije odvojene komponente imunološkog sustava su poboljšane prilikom unosa goji bobica.
  • Još jedan rad indicira da polisaharidi iz goji bobica stimuliraju proizvodnju većih količina interleukina-2 koji štiti organizam od bakterija i karcinoma.
  • Također, na osnovu dosadašnjih rezultata postoji pretpostavka da goji bobice ograničavaju neosjetljivost tijela na inzulin. One životinje koje su hranjene goji bobicama u periodu od 3 tjedna, izgubile su težinu, a nivo inzulina, triglicerida i kolesterola je skoro normaliziran.
  • U nekoliko radova prikazani su blagotvorni učinci uzimanja goji bobica istovremeno s konvencionalnim lijekovima za suzbijanje karcinoma.

Uzgoj

Klimatski uvjeti i uvjeti tla

„Prema desetogodišnjim istraživanjima, goji se može uzgajati u svim dijelovima Hrvatske. Naša očekivanja su da bi najbolje rezultate goji mogao dati u ravničarskom i planinskom području, ali i u Dalmaciji zbog vegetacije koja puno prije donosi plodove. Problem velikih vrućina mogao bi se riješiti zasjenjivanjem i redovitim navodnjavanjem. Izvrsni rezultati mogu se očekivati u Lici i Gorskom Kotaru, ali tu bi trebalo izvršiti ispitivanja s obzirom na različite mikro lokacije. Najbolje prinose daje na hranjivim i ocjeditim tlima. Međutim, tlo bi trebalo biti dovoljno drenirano pijeskom, tako da bi se bilo koji višak vode lakše odstranio. Omjer bi trebao biti 1 / 3 pijeska u tlu. Goji bobice rastu na tlu alkalne pH od 8,2 do 8,6 kao što je u njihovom prirodnom staništu.“ kaže nam Ivan Šulog iz tvrtke Exotic-king. Ivan i Martina Šulog na svojem imanju u Donjoj Bistri bave se uzgojem egzotičnog voća i povrća te sadnog materijala.

Osim njihovog u Hrvatskoj postoji niz nasada goji biljke, od Međimurja, preko Zagorja pa do Slavonije. No, naše podneblje im odgovara, a potražnja za ovim voćem u svijetu je puno veća nego ponuda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *